Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Χειροποίητο Ποτό Μήλου

Μετά από αρκετό καιρόοοοοο χωρίς συνταγές ποτών, είπα να κάνω ένα δυναμικό come back, δείχνοντάς σας, πως να φτιάξετε με 3 διαφορετικές συνταγές, ένα υπέροχο ζεστό χειροποίητο ποτό μήλου... Όπως πάντα, με λίγα χρήματα και λίγα και καλά υλικά, δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας χειροποίητα ποτά, ειδικά όσοι από εσάς έχετε αδυναμία στη γεύση των μήλων, της ρακής και του κρασιού... Οι συνδυασμοί πολλοί, και τα περισσότερα υλικά κοινά...
Για να δούμε ποια συνταγή θα διαλέξετε εσείς...



Οι συνταγές που θα δούμε σήμερα, είναι 3, κάποιες αλκοολούχες και κάποιες όχι... Και οι 3 συνταγές μας, έχουν σαν βάση τους το μήλο, αλλά διαφέρουν στο είδος του ποτού που μπορεί να χρησιμοποιούν... 


--1η Συνταγή--

Ας δούμε για αρχή, μια συνταγή που χρησιμοποιεί ρακή ή βότκα, για να κάνουμε εύκολα και γρήγορα το χειροποίητο ζεστό ποτό μήλου! 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε (για ένα ποτήρι ποτού):

  • 1 μήλο
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη 
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 50 ml ρακή ή βότκα (στη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε ρακή)

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

1 Βήμα: Βάζουμε το μήλο στον αποχυμωτή και παίρνουμε το χυμό του.
Σε περίπτωση που δεν έχετε αποχυμωτή, μπορείτε να βάλετε έτοιμο χυμό μήλου, αν και θα χαθεί λίγο η αυθεντική γεύση και το άρωμα του μήλου :P

2 Βήμα: Βάζουμε σε ένα μπρίκι το χυμό του μήλου μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά μας (ρακή, ζάχαρη και κανέλα). 
Μικρό Tip: Αν θέλετε να κάνετε το ποτό σας πιο ελαφρύ, σε αυτό το βήμα, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο νερό στο μπρίκι.

3 Βήμα: Το ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση και να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ.

4 Βήμα: Το σερβίρουμε στο ποτήρι μας όσο είναι ζεστό.



--2η Συνταγή--

Ας δούμε, τώρα, και μία συνταγή που χρησιμοποιεί κόκκινο κρασί, εν ονόματι "Ζεστός μηλίτης με κόκκινο κρασί", για να μην ξεχνάμε και τους λάτρεις του κρασιού...

Τα υλικά που θα χρειαστούμε (για έξι ποτήρια ποτού):


  • 1 μήλο (κομμένο σε φέτες)
  • 2 φλιτζάνια ξηρό κόκκινο κρασί
  • 3 φλιτζάνια μηλίτης
  • ½ φλιτζάνι maple syrup
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 πορτοκάλι ή 2 μανταρίνια (κομμένα σε φέτες)


Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

1 Βήμα: Προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα τον μηλίτη με το κόκκινο κρασί, το maple syrup, το πιπέρι, το πορτοκάλι ή τα μανταρίνια και το μήλο.

2 Βήμα: Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, χωρίς, όμως να βράσουν.

3 Βήμα:  Σερβίρουμε σε ποτήρια, όσο το ποτό μας είναι ζεστό και λαχταριστό...

-


--3η Συνταγή--

Ας δούμε, τώρα, και μία συνταγή για ένα μη αλκοολούχο ποτό - ρόφημα, του οποίου βασικό συστατικό, πέρα από μήλο, είναι το νερό... Ένα ρωσικό ρόφημα, απλό και ελαφρύ, που πίνεται όχι μόνο ζεστό, αλλά και κρύο!



Τα υλικά που θα χρειαστούμε (για δέκα ποτήρια ποτού):


  • 1 κιλό μήλα (ακόμα και μήλα που έχετε ξεχάσει στο ψυγείο και έχουν αρχίσει να μαραίνονται)
  • 3 λίτρα νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • χυμός από 1 λεμόνι

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

1 Βήμα: Πλένουμε καλά τα μήλα και αφαιρούμε το κοτσάνι και τον «ομφαλό» τους. Δεν βγάζουμε τον πυρήνα με τα κουκούτσια ούτε τα ξεφλουδίζουμε.

2 Βήμα: Τα κόβουμε όπως είναι σε φέτες και τα βάζουμε σε μια γυάλινη, πήλινη ή αντικολλητική κατσαρόλα.
Μικρό Tip: Θα ήταν καλύτερο να μην χρησιμοποιήσετε τίποτα μεταλλικό, ούτε κουτάλι, για να μην αλλοιωθεί το χρώμα του ροφήματος.

3 Βήμα: Προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα μήλα, σχεδόν να διαλυθούν.

4 Βήμα: Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λεμόνι και τα ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.

5 Βήμα: Αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει και το σουρώνουμε σε πλαστικό σουρωτήρι που έχουμε στρώσει με πυκνό πανί (μια βαμβακερή πετσέτα - όχι τουλπάνι). Σε αυτό το σημείο, το ιδανικό χρώμα για το ρόφημα θα πρέπει να είναι υποκίτρινο, διαυγές.

6 Βήμα: Το σερβίρουμε στα ποτήρια μας και το πίνουμε είτε παγωμένο είτε ζεστό. Όσο περισσέψει, φυσικά δεν το πετάμε, και το διατηρούμε στο ψυγείο σε ένα πλαστικό δοχείο - κανάτα.

-

Αυτό ήταν, λοιπόν, για σήμερα... Είδαμε 3 πανεύκολες συνταγές ποτών - ροφημάτων με γεύση μήλου, για όλα τα γούστα! Η επιλογή πλέον, εξαρτάται από εσάς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου