Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Πατρινή Τεντούρα!

Πατρινή Τεντούρα... Έρχεται και το πατρινό καρναβάλι οπότε βρήκα νομίζω την καταλληλότερη εποχή να σας δείξω το συγκεκριμένο ποτό... Ένα από τα γευστικότερα λικέρ που έχω δοκιμάσει ή για να το θέσω καλύτερα, το απόλυτο πατρινό λικέρ... Σήμερα, λοιπόν, αφού σας πω την μικρή ιστορία του συγκεκριμένου λικέρ, θα σας δείξω πως μπορούμε μόνοι μας, με μία αρκετά απλή συνταγή να φτιάξουμε τη δική μας Τεντούρα... Για να δούμε...




Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ποτό της Πάτρας.
Σύμφωνα με την παράδοση η προέλευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την Τεντούρα και «Μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια. Στην Πάτρα σήμερα όλες οι οινοποιίες κατασκευάζουν Τεντούρα και η κάθε μία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.

Για πάμε, όμως, τώρα να δούμε πως μπορούμε και εμείς να φτιάξουμε τη δική μας Τεντούρα...

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 μπουκάλι κρασί Μαυροδάφνη
  • 4 ξυλάκια κανέλα
  • 2 κουταλάκια γαρύφαλλα
  • 1 μοσχοκάρυδο
  • φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • φλούδα από 1/4 λεμόνι
  • ζάχαρη από 2-4 κουταλιές της σούπας

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

1 Βήμα: Αδειάζουμε τη Μαυροδάφνη σε ένα μπουκάλι με φαρδύ στόμιο και ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα. Σχετικά με τη ζάχαρη, βάζουμε 2 κουταλιές στην αρχή. 

2 Βήμα: Αφήνουμε το μπουκάλι καλά κλεισμένο σε ένα ντουλάπι για δύο εβδομάδες (15 ημέρες) και που και που το κουνάμε.

3 Βήμα: Μόλις περάσουν οι 15 μέρες, το ανοίγουμε, βγάζουμε το πορτοκάλι και το λεμόνι και το δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται και άλλη ζάχαρη ή όχι (αυτό εξαρτάται καθαρά από το προσωπικό μας γούστο). Κλείνουμε πάλι το μπουκάλι και το αφήνουμε άλλες 10 ημέρες τουλάχιστον, φροντίζοντας πρώτα να το ανακατέψουμε, αν προσθέσαμε ζάχαρη, για να λιώσει.

4 Βήμα: Όταν περάσουν και αυτές οι ημέρες, και το λικέρ μας είναι έτοιμο, το στραγγίζουμε καλά, αφαιρούμε τις φλούδες και τις κανέλες και το περνάμε από βαμβάκι ή φίλτρο καφέ, φιλτράροντάς το.
Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τα μυρωδικά σε τουλπάνι και να τα δέσουμε, όπως και τις φλούδες σε ένα άλλο, και δεν θα χρειαστεί να το φιλτράρουμε.

Μικρό Tip: Όσο πιο πολύ καιρό μένει το λικέρ με τα μυρωδικά τόσο καλύτερο και γευστικότερο γίνεται.

Έτοιμη η Τεντούυυρα μας! Αν και χρειάζεται κάπου 1 μήνα για την παρασκευή της, νομίζω το αποτέλεσμα, όπως πάντα, θα μας ανταμείψει...
Μπορούμε πλέον, να την απολαύσουμε μετά το φαγητό αλλά και όλες τις ώρες της ημέρας! 
Enjoooooooy =]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου